Мітинг-концерт “Нам заповідана мужність”

IMG_6375Як тільки вберуться у чарівні білі квіти сади навесні, засвітять дивовижні свічки каштани, у бузкових кущах заллються солов’ї, в один з таких прекрасних днів, 9 Травня, ми відзначаємо свято – День Перемоги у Другій світовій війні. Для нашої Батьківщини ця страшна війна розпочалася 17 вересня 1939 року, коли відбувся переділ територій Західної України. А вже 22 червня 1941 року кривавий світанок розпочав шалений танок смерті, що тривав 1418 днів і ночей!  Тому 8 Травня  ми відзначаємо День пам’яті. День пам’яті всіх, полеглих у тій страшній війні.

Саме у цей день,  День  пам’яті й примирення  та напередодні   70-ї річниці перемоги над нацизмом у Європі, для ветеранів, жителів міста, учнів загальноосвітніх навчальних закладів Берислава  у рамках роботи кластеру “Берислав – студентське містечко” студентами й викладачами  педагогічного та медичного коледжів   на площі біля  районного Будинку культури було проведено урочистий мітинг-концерт “Нам заповідана мужність”. Епіграфом концерту стали слова вірша, який прочитала директор педагогічного коледжу Маргарита Климович. Вірш закінчувався такими рядками: “І то для них таки й була наука, коли — у всього світу на виду — немов у жорнах, дужі наші руки перемололи варварську орду”.  У піснях та віршах прозвучала вся історія того кривавого часу.IMG_6271

Віддаючи шану загиблим, студентство міста поклало корзину з квітами до Меморіалу воїнам-визволителям. Вшанували полеглих, віддали належну шану і ветеранам, дітям війни, вдовам учасників війни та бойових дій.  Усі присутні схилили голови у хвилині мовчання та помолилися  за українців, які стали жертвами Другої світової війни, тоталітарних режимів, усіх загиблих за волю і незалежність України, Героїв Небесної Сотні, військовослужбовців, які полягли, захищаючи рідну землю від агресора на сході та півдні України.

Прозвучала багато пісень воєнної пори, які виконавцям допомагали співати усі присутні. Ветерани не стримували сліз, виконуючи пісні своєї молодості.

Страшне слово “війна” ненависне кожному – від малого до старого.  Вихованці дитячих садків  міста, школярі, студенти підготували антивоєнні  малюнки та плакати, які демонстрували під час виконання пісні “Мир  без війни”, що прозвучала українською, російською та англійською мовами.

Ще недавно, коли ми говорили про ці трагічні події, слово «війна» було доволі абстрактним, ми знали про неї з кіно, книг, спогадів ветеранів. А сьогодні війна прийшла у наш дім: ми дізнаємося про жахливі події, загибель людей з теленовин, із розповідей друзів, солдат АТО. Червоні маки у нас на грудях нагадують слід від кулі, від якого розходиться кров. Тому доречною була пісня, яка об’єднала усіх присутніх у патріотичному пориві – “Ти  солдат України”.   А закінчився захід піснею та флеш-мобом “Україна – ти перлина”.

Адміністрація міста та району щиро подякувала  директорам  коледжів Маргариті Климович та Володимиру Кучеру, а також усім учасникам заходу за високий рівень підготовки та проведення, за  особистий патріотизм та виховання  підростаючого покоління  справжніх українців.

IMG_6134

Comments are closed.