Урочиста лінійка «Кривава ціна миру в Європі».

IMG_5241

У рамках проведення тижня ” 1939 – 1945. Пам’ятаємо, перемагаємо” у коледжі була проведена урочиста лінійка-реквієм  «Кривава ціна миру в Європі. Нам заповідана мужність». Ведучі нагадали присутнім, що 70 років тому об’єднані сили Антигітлерівської коаліції змусили Німеччину капітулювати. Мільйони українців віддали свої життя за перемогу над фашизмом, тому Україна має право  належати до європейської сім’ї. Втрати України у Другій світовій війні вражають: за різними оцінками загинуло від 8 до 10 мільйонів людей, понад 2 мільйони примусово вивезли на роботу до Третього рейху. Таку драматичну статистику озвучили на лінійці. Також  згадали про сотні полководців і воєначальників із українським походженням – серед них Семен Тимошенко, Михайло Кирпонос, Андрій Єременко, Радіон Малиновський, Іван Черняховський, Павло Рибалко, Кирило Москаленко, Дмитро Лелюшенко, Олексій Берест, Кузьма Дерев’янко та інші. «Битва на українських землях тривала 1225 днів і ночей. На території України проводилось 9 оборонних і 29 наступальних операцій, а на її визволенні від нацистів зосереджувалася майже половина сил Червоної армії. За роки війни учасникам бойових дій було вручено 7 мільйонів орденів і медалей, із них 2,5 мільйони отримали уродженці України. 2072 вихідні з України стали Героями Радянського Союзу, а це 18,2% від загальної їх чисельності», – навели цифри ведучі. Великі подвиги не забуваються. Але сьогодні Українська держава  знову платить кров’ю за ті цінності, які європейці відстоювали у Другій світовій війні. Наша країна, проти якої здійснюється військова агресія, більше, ніж будь-яка інша,  цінує мир, але будь-який агресор, який марить новими територіями, брязкає зброєю і нехтує волею народів, неодмінно повторить долю гітлерівського режиму. Також згадали історію впровадження нового символу перемоги, який пломенів на грудях усіх присутніх на лінійці – квітки маку, що нагадує мішень, від якої розходяться сліди крові. На лінійці вшанували хвилиною мовчання українців, які стали жертвами Другої світової війни, тоталітарних режимів, усіх загиблих за волю і незалежність України, Героїв Небесної Сотні, військовослужбовців, які полягли, захищаючи рідну землю від агресора на сході та півдні України. Представники студентства педагогічного коледжу поклали вінок до Стели загиблим  у студентському парку.

Відзначення подвигу українського народу продовжилося під час проведення  пісенної  естафети – флешмобу «Пісні мужності», на якій лунали і повстанські пісні, і пісні воєнної пори. “Головне сьогодні, – зробили висновок присутні, – не тільки  цінувати свою історію, а й писати нові сторінки – сторінки єднання, перемоги і незалежності у родині європейських країн”.

Також у цей день всі навчальні групи провели Єдиний урок мужності «Збережемо пам’ять про подвиг». Студенти педагогічного коледжу розуміють, що треба бути уважнішими і допитливішими до подій 1939-1945 років. Адже  історія народу складається зі знання і переживання минулих подій, а завдання майбутніх вчителів та вихователів – збереження історичної  пам’яті, виховання патріотизму, гордості за свою державу та героїчних предків, що заповідали нам прагнення до свободи, незалежності.

 

IMG_5256

Comments are closed.